Jakie są dwie grupy witamin?

20 listopada 2017


Witaminy są związkami organicznymi, których Twoje ciało potrzebuje w małych ilościach, aby móc poprawnie funkcjonować. Łącznie istnieje 13 witamin, które dzielą się na dwie grupy w zależności od tego jak ciało ludzkie je absorbuje, dostarczone z dietą. Dwie główne grupy witamin to te rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalne w wodzie.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Twoje ciało wymaga obecności tłuszczu w diecie aby móc właściwie absorbować witaminy A, D, E i K. Kiedy dostarczasz ciału te witaminy razem z kwasami tłuszczowymi, są one przenoszone do układu limfatycznego gdzie cyrkulują przed dostaniem się do krwiobiegu. Twoje ciało ma zdolność do przechowywania nadmiaru witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w tkankach tłuszczowych oraz wątrobie, aby móc ich użyć kiedy nie dostarczasz ich odpowiednio dużo razem z dietą.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witaminy rozpuszczalne w wodzie rozpuszczają się w wodzie kiedy trafiają do organizmu i trafiają bezpośrednio do krwiobiegu. Witaminy rozpuszczalne w wodzie to witamina C i witaminy B, czyli tiamina, ryboflawina, kwas foliowy, niacyna, kwas pantotenowy, biotyna, witamina B6 i witamina B12. Twoje ciało zużywa te witaminy i wydala nadmiar razem z moczem. Z wyjątkiem witaminy B12, nie mogą być one przechowywane do późniejszego użytku.


Tabela źródeł witamin i skutków niedoboru

tabela źródeł witamin i skutków niedoboru

Toksyczność i niedobory

Ponieważ Twoje ciało potrafi przechowywać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, stanowią one dużo większe zagrożenie toksyczności, niż te rozpuszczalne w wodzie. U niewielkiego odsetka ludzi występuje toksyczność wywołana dużym nadmiarem witamin, co na ogół jest skutkiem nadmiernej suplementacji witamin. Z drugiej strony niedobory witamin są częste z witaminami rozpuszczalnymi w wodzie, ponieważ ciało nie potrafi ich przechowywać. Z tego powodu istotne jest aby dostarczać organizmowi adekwatne ilości witamin rozpuszczalnych w wodzie poprzez codzienną dietę. Możliwe są niedobory witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, ale są one na ogół rezultatem chorób, które ograniczają zdolność do absorpcji tłuszczu, a tym samym ograniczając zdolność do absorbowania witamin.

Trwałość

Witaminy rozpuszczalne w wodzie są mniej trwałe niż te rozpuszczalne w tłuszczach. Wiele z witamin rozpuszczalnych w wodzie, które zawarte są w jedzeniu, jest niszczona przez działanie powietrza i nadmierną temperaturę, a ponadto są one wymywane przez wodę. Istotne jest aby zwracać szczególną uwagę na to jak przechowywane, przygotowywane i gotowane są produkty spożywcze, które zawiera duże ilości witamin rozpuszczalnych w wodzie, aby uniknąć zniszczenia witamin zawartych w produktach. Zaleca się przechowywanie świeżych produktów w lodówce, chronienie mleka i produktów ziarnistych od silnego światła oraz ograniczanie temperatur podczas gotowania tak aby zachować możliwie duże ilości witamin w produktach. Działanie powietrza, wody i ciepła nie niszczy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.



Zdrowie jest największym darem, zadowolenie jest największym bogactwem, zaufany przyjaciel jest najlepszym krewnym, Nibbana jest największą rozkoszą.

Gautama Buddha


Inne posty na blogu


Ashwagandha - korzyści zdrowotne i efekty uboczne

Uważaj na sprzedawców suplementów diety!

Jakie są dwie grupy witamin?