Jakie są dwie grupy witamin?

20 listopada 2017


Witaminy są związkami organicznymi, których Twoje ciało potrzebuje w małych ilościach, aby móc poprawnie funkcjonować. Łącznie istnieje 13 witamin, które dzielą się na dwie grupy w zależności od tego jak ciało ludzkie je absorbuje, dostarczone z dietą. Dwie główne grupy witamin to te rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalne w wodzie.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Twoje ciało wymaga obecności tłuszczu w diecie aby móc właściwie absorbować witaminy A, D, E i K. Kiedy dostarczasz ciału te witaminy razem z kwasami tłuszczowymi, są one przenoszone do układu limfatycznego gdzie cyrkulują przed dostaniem się do krwiobiegu. Twoje ciało ma zdolność do przechowywania nadmiaru witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w tkankach tłuszczowych oraz wątrobie, aby móc ich użyć kiedy nie dostarczasz ich odpowiednio dużo razem z dietą.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witaminy rozpuszczalne w wodzie rozpuszczają się w wodzie kiedy trafiają do organizmu i trafiają bezpośrednio do krwiobiegu. Witaminy rozpuszczalne w wodzie to witamina C i witaminy B, czyli tiamina, ryboflawina, kwas foliowy, niacyna, kwas pantotenowy, biotyna, witamina B6 i witamina B12. Twoje ciało zużywa te witaminy i wydala nadmiar razem z moczem. Z wyjątkiem witaminy B12, nie mogą być one przechowywane do późniejszego użytku.


Tabela źródeł witamin i skutków niedoboru

tabela źródeł witamin i skutków niedoboru

Toksyczność i niedobory

Ponieważ Twoje ciało potrafi przechowywać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, stanowią one dużo większe zagrożenie toksyczności, niż te rozpuszczalne w wodzie. U niewielkiego odsetka ludzi występuje toksyczność wywołana dużym nadmiarem witamin, co na ogół jest skutkiem nadmiernej suplementacji witamin. Z drugiej strony niedobory witamin są częste z witaminami rozpuszczalnymi w wodzie, ponieważ ciało nie potrafi ich przechowywać. Z tego powodu istotne jest aby dostarczać organizmowi adekwatne ilości witamin rozpuszczalnych w wodzie poprzez codzienną dietę. Możliwe są niedobory witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, ale są one na ogół rezultatem chorób, które ograniczają zdolność do absorpcji tłuszczu, a tym samym ograniczając zdolność do absorbowania witamin.

Trwałość

Witaminy rozpuszczalne w wodzie są mniej trwałe niż te rozpuszczalne w tłuszczach. Wiele z witamin rozpuszczalnych w wodzie, które zawarte są w jedzeniu, jest niszczona przez działanie powietrza i nadmierną temperaturę, a ponadto są one wymywane przez wodę. Istotne jest aby zwracać szczególną uwagę na to jak przechowywane, przygotowywane i gotowane są produkty spożywcze, które zawiera duże ilości witamin rozpuszczalnych w wodzie, aby uniknąć zniszczenia witamin zawartych w produktach. Zaleca się przechowywanie świeżych produktów w lodówce, chronienie mleka i produktów ziarnistych od silnego światła oraz ograniczanie temperatur podczas gotowania tak aby zachować możliwie duże ilości witamin w produktach. Działanie powietrza, wody i ciepła nie niszczy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.



Nie ma ważniejszego celu niż prawdziwie poprawić zdrowie przeciętnego człowieka. Jako innowator, to jest cel na który chcę spożytkować moje siły.

Philippe Kahn


Inne posty na blogu


Jakie są dwie grupy witamin?

Ashwagandha - korzyści zdrowotne i efekty uboczne

Uważaj na sprzedawców suplementów diety!